Kaple Panny Marie na Gvardůvkách byla vystavěna v r. 1888–90 na místě, kde byl dle pověsti na strom umístěn svatý zázračný obrázek. Kaple byla stylově opravena Pozemkovým spolkem Podbeskydí v r. 2004.
celkový pohled na kapli
© Jan P. Štěpánek 03/2006
Graficke pismenko Kaple Panny Marie zvaná Na Gvardůvkách se nachází v Kunčicích pod Ondřejníkem, přibližně 200 m jihozápadně od známého dřevěného pravoslavného kostelíka sv. Prokopa a Barbory při místní silnici. Kaple, ačkoliv se nachází na pozemku zajímavé vily Šárka, je samostatně oplocená a návštěvníkům její areál volně přístupný.

historie

Kaple na Gvardůvkách byla vystavěna v roce 1888–90 na místě, kde dle pověsti umístila věřící žena zázračný svatý obrázek s podobiznou Panny Marie. Původní obrázek časem sešel a byl nahrazen současným oltářním. V r. 2002 započal projekt Pozemkového spolku Podbeskydí z Kunčic na rekonstrukci kaple. Ta byla velmi stylově realizována v roce 2004.

pověsti

Ke kapli na Gvardůvkách se traduje zajímavá pověst: V dobách, kdy se ještě v Kunčicích dolovala železná ruda, procházel tudy poutník za Mariazellu a ztratil svatý obrázek s Pannou Marií. Našla jej chudá místní žena, která obrázek vzala a dala doma usušit na kamna. V noci začal obrázek vyzařovat prapodivné světlo. Žena, velmi věřící, umístila obrázek na strom do malé skříňky a nedaleko něj začal ze země vytékat léčivý pramen. Místo se stalo velmi

Jan P. Štěpánek podle turistických informací o obci, 12.9. 2008