Renesanční palác z r. 1578, postaven ve stylu severoitalských paláců. Stavba sloužila luteránské akademii, která zde působila do r. 1602. Od poloviny 17. stol. do r. 1949 zde byl pivovar. Poté sídlo ZUŠ a knihovny.
© Milan Caha 09/2008
Graficke pismenko Renesanční palác, který nechala roku 1578 postavit na místě dvou starších měšťanských domů Alena Berková-Meziříčská z Lomnice. Jejími staviteli byli vlašští řemeslníci, za vzor si vzali severoitalské paláce. Stavba byla určena pro nově založenou latinskou luteránskou akademii, školu která poskytovala vzdělání na úrovni nižších ročníků university. Škola byla učena protestantské mládeži, proto byla v nemilosti a byla několikrát císařem zakázána. Studovali na ní například Matyáš Borbonius z Borbonheimu, pozdější profesor Karlovy univerzity nebo Jindřich Matyáš z Thurnu, jeden z vůdčích osobností stavovského odboje. Škola byla zrušena roku 1602, poté sloužila ...
Milan Caha (Zdroj: Vladimír Makovský, Velké Meziříčí: historické a jiné zajímavosti, Městský úřad Velké Meziříčí, 2007), 13.9. 2008

popis

Čtyřkřídlá patrová obdélníková budova s nádvořím čtvercového půdorysu. Na nádvoří jsou arkády, do budovy se vstupuje bosovaným portálem s erby Berků a Meziříčských z Lomnice a chodbou, která je zaklenuta renesanční klenbou. Fasády jsou zdobeny sgrafity.