Renesanční městský dům z 16. století. Do 18. století sídlo městského pivovaru. Od 19. století sloužil dům spolkovému a kulturnímu životu města. Dům je zdoben zajímavou renesanční figurální sgrafitovou výzdobou.
© Milan Caha 10/2007
Graficke pismenko Renesanční městský dům, ve kterém byl od 16. století městský pivovar. Nějakou dobu v něm byla rovněž umístněna městská šatlava. Pivo se zde vařilo do 18. století, poté várečné právo převzala vrchnost a vybudovala nový pivovar v budově bývalého luteránského gymnázia. Od 19. století sloužil dům spolkovému a kulturnímu životu města. Hrálo se zde divadlo, probíhaly zde přednášky a bály. V přízemí byla městská spořitelna, ve dvorní vestavbě sokolská tělocvična a kino. Dnes jsou zde kanceláře městského úřadu a několik soukromých provozoven.
Milan Caha (Zdroj: Vladimír Makovský, Velké Meziříčí: historické a jiné zajímavosti, Městský úřad Velké Meziříčí, 2007), 12.9. 2008

popis

Dům je zdoben zajímavou renesanční figurální sgrafitovou výzdobou. Postavy mezi okny znázorňují lidské ctnosti – Spravedlnost, Statečnost, Sílu, Víru a Trpělivost.

Žďár nad Sázavou  (ZR)
    Velké Meziříčí