Původně gotický kostel z konce 14. stol. V 16. stol. přestavěn renesančně, roku 1786 klasicistně upraven. Po roce 1951 sklad. Obnoven v r. 1992. Dnes slouží pro občasné bohoslužby, koncerty a výstavy.
špitální kostel (vpravo) a špitál (vlevo)
© Milan Caha 09/2007
Graficke pismenko Kostel sv. Kříže, původně gotický, byl postaven na konci 14. století. Původně sloužil jako místo posledního odpočinku pro pány z Lomnice a Meziříčí. V 16. století, kdy Meziříčí ovládali nekatolíci, sloužil katolické menšině. V tomtéž století jej nechal renesančně přestavět majitel panství Zikmund Heldt z Kementu, který zde byl roku 1564 pohřben. Roku 1786 byl kostel klasicistně upraven dík kněžně Marii Eleonoře z Liechtensteina. Za 1. světové války v něm bývaly bohoslužby pro italské uprchlíky. Po roce 1951 zde byl sklad. Kostel byl obnoven v roce 1992. Dnes se zde kromě občasných bohoslužeb konají koncerty a výstavy.
Milan Caha (Zdroj: V.Makovský, Velké Meziříčí, Historické a jiné zajímavosti, Město Velké Meziříčí, 2007), 11.9. 2008

popis

Kostel byl součástí městského špitálu, proto mu místní říkají „Špitálek". Je to prostá jednolodní stavba, ve které se ze starší výbavy dochovaly pouze kamenné náhrobníky. Mezi nimi vyniká renesanční náhrobek Zikmunda Heldta z Kementu. Jednopatrová špitální budova přiléhá ke kostelu ze severozápadu, dnes slouží jako obytný dům.

Žďár nad Sázavou  (ZR)
    Velké Meziříčí