Patrový klasicistní zámek, dnes sídlo archivu, na návrší nad centrem obce. Předchůdcem je panský dům Zehentnerů ze 70. let 17. stol. V pol. 18. století za Minkwitzů a Stiebigů barokně přestavěn. Ve 30. letech 19. století klasicistní úpravy.
zadní průčelí zámku od jihovýchodu
© Jan P. Štěpánek 09/2008
Graficke pismenko Dominantou obce Klečůvka, ležící necelých 8 km východně od centra Zlína, je bezesporu malebný klasicistní zámek ve svahu nad centrem obce.
Rozkládá se uprostřed udržovaného lesoparku, který tvoří celou severovýchodní čtvrtinu rozlohy intravilánu obce. V zámku a přilehlých moderně upravených budovách depozitáře je umístěn oblastní zlínský archiv. Park kolem zámku je volně přístupný veřejnosti. Zámek pouze v návštěvních hodinách.

Historie zámku
    Důvodem pro založení vrchnostenského dvora v Klečůvce bylo odtržení obce od panství Lukov v r. 1662. Prvními majiteli samostatného panství Klečůvka byli rytíři Zehentnerové z Reichersdorfu, kteří byli patrně zakladateli dvora. Za stavitele je považován rytíř Jan Kryštof. Zehertové se však v Klečůvce mnoho nezdržovali a sídlili převážně v Brně. Zámeček sloužil jako sídlo vrchnosti, která majitele zastupovala. Roku 1667 kupuje panství baron

Jan P. Štěpánek podle turistických průvodců a Z. Pokluda: Zámek Klečůvka, 11.9. 2008

popis

Zámek je tvořen patrovou budovou na půdoryse písmene L v mírném svahu. Jednoduché omítky doplňují pouze štukové profilované šambrány kolem oken a římsy oddělující přízemí od patra a patro od podkroví. Hlavní 11osé průčelí je oproti zbylým fasádám o poznání honosnější. Člení jej vertikální pilastry ukončené hlavicemi. Okna lemují stejné štukové šambrány jako ve zbytku zámku. V ose průčelí je situován hlavní vchod do zámku. Ten je tvořen ozdobnými