Původně evangelický hřbitovní kostel z roku 1588, přestavován v letech 1605, 1718, 1765. Od rekatolisace sloužil také jako poutní. V 70. letech 20. století upraven na smuteční síň, od počátku 90. let se obnovuje poutní tradice.
Kostel od jihovýchodu
Graficke pismenko Chloumek leží severovýchodně od vlastního města Mělníka, jehož je součástí. Přístup umožňuje silnice II/273 (od železničního přejezdu u nádraží). Od vlakového a autobusového nádraží jsou to dobré 2 km (přes koleje), z centra města sem vede červená turistická značka kolem vinic s příslušnými zařízeními.

popis

Jednolodní obdélný kostel s obdélným, trojboce uzavřeným presbytářem, orientovaným přibližně k východu se sakristií u severního boku. Před západním průčelím s volutovým štítem stejně završená předsíň. Západně od kostela trojkřídlý ambit se dvěma kaplemi v rozích. Interiér klenutý: loď valenou, presbytář křížovou hřebínkovou klenbou. Na ní malby z počátku 17. století. Vnitřní zařízení většinou z 18. století.
    Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 2, 11.9. 2008

Mělník  (ME)