Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Rychvald
Hrady.cz
Téměř zaniklý hrad. R. 1371 se po hradu psal Ješek Puška. R. 1375 hrad dobyt oddíly brněn. měšťanů (spory s markr. Janem či nepovolená stavba?). Po Janově smrti (1375) obnoven, r. 1437 maj. Hynek z Ronova a Mitrova. Hrad zanikl v 1. pol. 15. stol.
Údlolím vede turistická cesta.

Rychvald

Graficke pismenko Zbytky hradu, jehož vznik je datován do 14. století. Byl vystavěn zřejmě příslušníky lysické větve Kunštátů, která vzešla od Kuny zmiňovaného v letech 1351 - 1368. Jeho syn Ješek se po hradě již v roce 1371 píše. Poslední zmínka o hradě je z roku 1437, v níž se dovídáme, že v období husitských válek patřil Hynkovi z Ronova a Mitrova. Od počátku 15. století se Kunštáti píší po Lysicích, kde se roku 1480 připomíná tvrz. Z tohoto lze usuzovat, že hrad byl opuštěn v první polovině 15. století. K hradu je možno se dostat po červené stezce vedoucí z Lysic do Štěchova (či naopak), k hradu vede odbočka.
17.7. 2002

historie

Hrad Rychvald byl vystavěn ve 14. století severozápadně od Lysic a v r. 1373 patřil Ješkovi z Kunštátu. Hradní areál se skládal z předhradí a z vlastního hradu, kolem něhož byly hlubší příkopy s padacími mosty. Pod hradem byl dvůr. Poslední zpráva o tom, že byl obydlen, pochází z r. 1437, kdy jej Hynek z Ronova a z Mitrova zastavil své manželce. Jeho pozdější majitelé páni z Kunštátu z lysické větve sídlili na tvrzi v Lysicích. Hrad Rychvald

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 21.4. 2004