Hrady.cz
Vypleněný kostel nejistého stáří i stavebního vývoje v dominantní poloze nad hrobčickou kotlinou v západní části Českého středohoří. Jednolodní stavba s hranolovou věží má podobu z poslední přestavby na konci 19. století. Kolem zpustlý hřbitov.
Kostel od západu
Graficke pismenko Mrzlice se nacházejí východně od Hrobčic, k nimž správně náležejí. Zdvihající se úbočí Mrzlického vrchu jim poskytuje dominantní polohu nad kotlinou, která se táhne až k Bořni. Přístup ze silnice II/257 umožňují silnice III. třídy od Kučlína, Hrobčic i Mirošovic, parkovat lze přímo u kostela. Autobus sem jezdí jen sporadicky v pracovních dnech. Nejbližší železniční zastávka Bílina kyselka leží hluboko v údolí Bíliny, asi 6 km severně.

popis

Kostel je jednolodní, s odsazeným, polokruhovitě ukončeným presbytářem, hranolovou věží v ose západního průčelí a sakristií na severním boku. Celá stavba plochostropá, s vysokým fabionem. Okna lodi i presbytáře obdélná, ve štukových rámech. Stavba většinou z lomového kamene, cihelná ostění oken a vrchol věže snad z doby poslední přestavby v 19. století. Nároží věže i lodi bosovaná, zbytky omítky prozrazují bosáž pásu pod okny. Ve zdi