Původní gotický kostel pochází ze 14. století (presbytář), loď je starší, možná už románská. V 18. století přistavěna sakristie a roku 1846 byl téměř od základů přestavěn. Poslední úpravy proběhly letech 1993 – 1994.
Kostel Všech Svatých v Knovízi
Pohled od jihovýchodu
© Pavel Vítek 07/2008
Graficke pismenko Obec Knovíz se nachází 8 km severoseverovýchodně od Kladna a 4 km jihovýchodně od Slaného.
Na území obce bylo nalezeno sídliště lidu popelnicových polí z mladší doby bronzové a tato kultura z let 1300 až 800 před Kristem je podle obce pojmenována Knovízská kultura. Vyznačuje se rozvinutým kovolitectvím, ale i stopami kanibalismu.
Kostel Všech svatých se nachází v jihozápadní části vsi na mírném návrší nad centrem obce, obklopený hřbitovem.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1088. Původní kostel Všech svatých byl vystavěn v gotickém stylu. Presbytář je datován kolem roku 1360, loď je staršího původu, možná až románského. V 18. století ke kostelu přistavěna sakristie a roku 1846 byl téměř od základů přestavěn. Další úpravy kostela proběhly v letech 1894, 1908, 1915 a naposledy v letech 1993 – 1994.
    Pavel Vítek - zdroj: Kolektiv autorů - Umělecké památky Čech 2 (K - 0), Academia Praha 1980, 8.9. 2008

popis

Kostel Všech svatých je jednolodní obdélníková stavba, zakončená pětibokým presbytářem s masivními opěráky. Při severní straně kostela je umístěna pravoúhlá sakristie. V západním průčelí kostela je vztyčena hranolovitá věž. Zařízení kostela pochází z konce 19. století.