Moje místa 0
Pozdně románský, později několikrát přestavovaný a doplňovaný kostel. Původně součást vladyckého sídla místních šlechticů, obklopen bývalým hřbitovem. V 70.–80. letech 20. století se v okolí prováděly archeologické výzkumy, kostel stavebně zajištěn.
pohled od jihu
© Milan Caha 04/2008
Graficke pismenko Bedřichův Světec je místní částí obce Bělušice. Stojí na výběžku Českého středohoří, spadajícím prudce do údolí Zaječického potoka. Od silnice II/569 (součást tahu z Mostu na Louny a Prahu) sem odbočuje silnice III. třídy, křižovatka sama i komunikace mají k ideálu daleko, pozor při odbočování od Loun. Parkovat lze přímo u kostela. Nejbližší funkční železniční stanice Bečov u Mostu cca 3 km západně. Autobusové linky projíždějí po hlavní silnici. Přes obec vede modrá turistická značka Most - Bečov - Lenešice - Louny, začíná zde zelená značka přes Lužice k Hradišťanům.

Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy

popis

Nejstarší částí kostela je hranolová loď. Původní presbytář nahradil někdy ve 14. století nový, rovněž hranolový, stejně vysoký jako loď. Na jeho jižní bok přiléhá patrová sakristie, na jižní bok lodi otevřená předsíň, sklenutá hřebínkovou klenbou. Loď je plochostropá, presbytář má dvě pole křížové klenby. Všechna okna kromě západního mají lomené záklenky, bez kružeb. Nad západní částí lodě sanktusík. Uvnitř by měl být gotický sanktuář a barokní

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 1, 8.9. 2008