Kostel v Rané se poprvé připomíná roku 1384, pravděpodobně však pochází z 13. století. Z původní stavby se zachovala zřejmě jen západní věž a část obvodových zdí. Loď a presbytář pocházejí převážně z 18. století. Obklopen bývalým hřbitovem na vysoké zdi.
Graficke pismenko Obec leží na severovýchodním úbočí stejnojmenného strmého kopce, známého letištěm pro bezmotorové létání a přírodní reservací. Příjezd od silnice I/28 po silnici III. třídy směrem na Břvany, parkování možné přímo pod kostelem. Nejbližší železniční stanice Lenešice a Břvany na trati Louny - Most leží obě cca 5 km jižně, resp. západně. Autobusové spojení zejména ve volných dnech sporadické. Po odvrácené straně kopce vede modrá turistická značka z Mostu přes Bešov a Lenešice do Loun.

popis

Kostel stojí v příkrém svahu nad návsí. Bývalý hřbitov, který ho obklopuje, podpírá proto na dvou stranách vysoká zeď, prolomená dvěma brankami. Západní hranolová věž se stanovou střechou je postavena z velkých nepravidelných kamenů, v rozích bosovaná. Zvonové patro využito pro anténní systém. Kromě věže se z původní stavby dochovaly části obvodních zdí lodi a pozdně gotický severní portál. Většina lodi a presbytář pocházejí z barokní přestavby,

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 3, 8.9. 2008