Socha sv. Jiří bojujícího s drakem stojící na vysokém kamenném sloupu. Vznikla v 18. století, restaurována byla v 19. století.
socha sv. Jiří
© Milan Caha 05/2008
Graficke pismenko Ves Smečno je poprvé uváděna r. 1252, kdy je připomínaná tvrz a její majitel Boleslav ze Smečna. Roku 1418 koupil tvrz Markvart z Martinic a od té doby byla obec v nepřetržitém vlastnictví rodu Martiniců (od roku 1789 Clam-Martiniců) až do konce I. světové války. Smečno bylo roku 1510 povýšeno na městečko a krátce na to – roku 1515 – na město.
Ve městě je řada památek, včetně mnoha sakrálních plastik. Jednou z nich je i drobná, ale zajímavá socha sv. Jiří, stojící na vysokém sloupu. Plastika vznikla v 18. století, obnovována byla v 19. století. Najdeme ji mezi zelení na jihozápadní straně náměstí T.G. Masaryka.