hraniční kameny

obora Holedná, Brno
Hraniční kameny v dnešní oboře mezi obcemi Jundrov, Kohoutovice a Bystrc. Nejstarší (U zabitého) je z roku 1588, dalších pět (U jezírek) z r. 1589. Zbývající dva jsou z počátku 18. stol.
U Jezírek
třetí kámen z roku 1589

Hraniční kameny na rozhraní Kohoutovic a Jundrova

Graficke pismenko Hraniční kameny se nalézají v oboře Holedná mezi brněnskými čtvrtěmi Jundrov, Kohoutovice a Bystrc. Jednak pod vrškem Hobrtenky – kámen "U Zabitého" a dále kameny "U jezírek" nedaleko vršku Holedná. Ty nejvýznámnější se nacházejí při krajích cest, takže jsou snadno najitelné. Obora je sice kvůli zvěři (divočáci, daňci a mufloni) oplocená, ale přes branky volně přístupná. Většina hraničních kamenů se nachází na turistických značkách a jsou označeny informačními cedulkami. V oboře se nalézají ještě další neoznačené hraniční kameny. Na sklonku podzimu r. 2008 byly kameny U jezírek očištěny.
Tomáš Berka, 3.9. 2008

Hranice panství tří klášterů
    Na rozhraní jundrovského a kohoutovického katastru se do dnešních dnů dochovalo pět hraničních kamenů z let 1588, jeden z roku 1589 a další dva z počátku 18. stol. Kameny vymezovaly hranice obcí Kohoutovice, patřící klášteru u sv. Anny (zkratka SA), obce Jundrov patřící klášteru při kostele Panny Marie – Santa Maria (SM) a kláštera Králové na Starém Brně (KK).

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.