Barokní – stylově vyjímečně čistá – poutní kaple z let 1710–1714 na místě božích muk z r.1658. V r. 1759 přistavěny ambity. V letech 1787–1906 hřbitovní kaple.
© Milan Caha 09/2008
Graficke pismenko Kaple je součástí naučné stezky "Stezka po stavebních slozích", která vás provede po architektonických skvostech královského města Pelhřimova, které se od roku 1969 pyšní statutem městské památkové rezervace.
cestovní ruch Pelhřimov, 1.4. 2009

historie

Na místě dnešní kaple byla roku 1658 postavena boží muka. Zásluhu na tom měl pelhřimovský purkmistr Jan Eusebius. Brzo potom se v Pelhřimově údajně odehrálo několik zázračných uzdravení. V letech 1710–1714 zde proto nechal měšťan Tobiáš Grötzel postavit kapli, do jejíž oltáře nechal začlenit původní boží muka. V roce 1759 byly přistavěny ke kapli poutní ambity. Kaple sloužila jako poutní, a po přenesení hřbitova od kostela sv. Víta v roce 1787,

popis

Kaple je dílem italských stavitelů J. a A. Reverelliových. Je považována za stylově nejčistší a nejúplněji dochovanou sakrální stavbu v Pelhřimově. Jediným výrazným zásahem bylo zboření části ambitů v roce 1896. Centrální osmiboká kaple i dvě hranolové věže jsou kryté šindelem. Umělecky hodnotná je kovaná mříž od V. Lacka z roku 1755 a fresky zemských patronů na kopuli. Kolem kaple a v zachovalých ambitech je malé lapidárium s desítkou křížů,