Nejstarší sakrální stavba Pelhřimova, vysvěcena r. 1236. Původně farní, poté filiální, poté hřbitovní a nakonec gymnasialní. R. 1614 renesančně přestavěn, barokní přestavba z l. 1739–1740. Dnes výstavní síň a galerie.
Oltář sv. Floriána
Hlavní oltář je raně barokní z roku 1687. Oltář sv. Floriána byl nově zrestaurován a znovu umístěn den 31.3. 2009.
Graficke pismenko Nejstarší sakrální stavba Pelhřimova. Byl postaven na počátku 13. století, vysvěcen byl údajně v roce 1236. Kostel stával v centru původní osady, zničené Vítkovci před rokem 1292. Chrám sloužil jako první pelhřimovský farní kostel. Po vybudování kostela sv. Bartoloměje v nově založeném městě se stal filiálním. Od 16. století do roku 1787 sloužil jako hřbitovní. Původní gotický trojlodní chrám byl roku 1614 renesančně přestavěn, po požárech dostal současnou barokní podobu z let 1739–1740. Při této přestavbě byla zvýšena věž a brána hřbitovní zdi přestavěna na barokní zvonici. Od roku 1837 sloužil jako kostel místního gymnasia. Dnes slouží jako výstavní síň a galerie.

popis

Dispozice kostela je trojlodní, orientovaná na východ. Uvnitř kostela jsou na klenbě a stěnách vymalovány výjevy ze života a mučednické smrti sv. Víta, jakož i alegorie Víry, Naděje a Lásky. Hlavní oltář je raně barokní z roku 1687. Oltář sv. Floriána byl nově zrestaurován a znovu umístěn dne 31. 3. 2009. Za pozornost stojí i varhany z roku 1735. V roce 2004 byly varhany opraveny a naladěny. V témže roce byl varhanám nainstalován elektrický

Pelhřimov  (PE)