Hrady.cz
Opevnění, budované v období 14.–16.století, dokončené po požáru města r. 1554. Dochovány tři brány, několik bašt, městská i parkánová zeď. Zasypáním příkopů vznikly ulice obkružující městské jádro.
hradba v ulici Příkopy
nejdelší viditelný souvislý úsek
© Milan Caha 09/2008
Graficke pismenko Původně byl Pelhřimov opevněn příkopem a kolovou hradbou. Ta byla od 14. století postupně nahrazována kamenným opevnění. Budování hradeb trvalo do 16. století, výrazným impulzem k jejich dostavbě byl požár města v roce 1554. V té době dosáhla složitost opevnění maxima – jednalo se o dvojitou hradební zeď – vyšší městskou a nižší parkánovou doplněnou příkopem. Kromě toho byla zeď doplněna řadou bašt (mnohé z nich se – různě zachovalé – dochovaly dodnes), branami – na severovýchodě to byla Jihlavská brána, na jihu Rynárecká brána doplněná předsunutou branou zvanou Kolíbka a u zámku malá branka, zvaná Solní či Táborská – a zvedacími mosty.

popis

Průběh opevnění – respektive příkopu – je dodnes dobře znatelný na uliční síti centra – příkop procházel ulicemi Příkopy, Karlovým náměstí, Tyršovou, Solní ulicí a Tylovou ulicí. V těchto ulicích se rovněž dochovaly zbytky hradebních zdí a dalších prvků fortifikace. Nejdelší souvislá část hradeb je na východní straně v ulici Příkopy. Vedle Rynárecké brány je zbytek městské hradební zdi s proraženými okny sousedních domů viditelná na zahrádce

Milan Caha, 3.9. 2008