Moje místa 0
Třípatrová věž, součást městského opevnění, dnešní podoba je z roku 1584. Věžička pochází z roku 1774. V bráně jsou zazděny dvě kamenné pamětní desky ze zbořené branky Kolíbka.
pohled z ulice Příkopy
© Milan Caha 09/2007
Graficke pismenko Původně gotická věž z 15. století. Její dnešní podoba pochází z přestavby po požáru v roce 1584. Hodiny na věži jsou ze 17. století, věžička pochází z roku 1774. Původně u brány stávala branka zvaná Kolíbka. Ta byla zbořena v r. 1867 a v roce 1892 bylo zbořeno i renesanční předbraní.

popis

Třípatrová věž – součást městského opevnění – stojí na jižní straně městského jádra na konci Poděbradovy ulice. Věž má stanovou střechu krytou prejzy. Průchod je tvořen lomeným obloukem, vstup do věže je z pavláčky na kamenných krakorcích, na kterou se vchází přes půdy sousedních domů. Do jižního průčelí jsou zazděny dvě kamenné desky, původně umístněné na Kolíbce. Na jedné je text: „Šťastná obec, která v době míru myslí na války.“ Na druhé je