Moje místa 0
Pětipatrová věž, původně gotická, přestavěna v 16. století, věžička přistavěna roku 1774. Zachovány gotické oblouky portálů a fresky v interiéru. Dnes Muzeum rekordů a kuriozit.
brána od náměstí
© Milan Caha 10/2010
V Jihlavské bráně sídlí Muzeum rekordů a kuriozit. Nachází se zde zhruba 250 exponátů umístěných v pěti patrech. Bližší informace na www.dobryden.cz
odd cestovního ruchu Pelhřimov, 11.11. 2009

historie

Pětipatrová hranolová věž vysoká 36 metrů, byla součástí fortifikačního systému města, budovaného od 14. století. Z původní věže se dochovaly oblouky portálů. Její současná podoba vznikla po přestavbě při obnově města po požáru v polovině 16. století. Později byly na věž přidány hodiny a v roce 1774 věžička na vrcholu stanové střechy. Do roku 1892 měla věž předbraní. Dnes je ve věži umístněno Muzeum rekordů a kuriozit.