Notice: Array to string conversion in /var/www/hrady/https/funkce_oid_first.php on line 158
lom Kaménka, Louňovice
Nevelký lom založený v polovině 19. století pro těžbu kvalitního žulového kamene. Těžba byla ukončena kolem roku 1928. Z lomu byl vytěžen základní kámen Národního divadla v Praze.
Lom Kaménka
stopy po těžbě
Graficke pismenko Malý lom založený v polovině 19. století pro získávání kvalitního žulového kamene. Prvotně se volně ležící kámen sbíral a opracovával, později bylo zahájeno jeho lámání. Těžba kamene nebyla tehdy nikterak intenzivní a po otevření velkých jámových lomů v žernovské žulové oblasti bylo v tomto lomu od těžby počátkem 20. století upuštěno. Situaci komplikovala také složitá doprava získaného materiálu.
V 50. letech 20. století měla být těžba opět zahájena, ale oblast byla mezitím vyhlášena přírodní rezervací a proto se od obnovení těžby upustilo.
Po cestě vedoucí k lomu můžete spatřit základy kovárny. Ta zde byla postavena pro potřeby kameníků pracujících v lomu, neboť opravy a údržba nástrojů byla u každého lomu nezbytná.
Z lomu Kaménka byl vytěžen základní kámen Národního divadla v Praze.