Hrady.cz
Poutní místo vzniklo u pramene zázračné vody na jihu městečka na přelomu 17. a 18. století. Tehdy byla u cesty ke Zlatému potoku postavena malá barokní kaple. Vzhledem k trvalému růstu počtu poutníků byl nad ní v letech 1850–67 postaven kostel.
Kostel od severozápadu
Graficke pismenko Poutní kaple a kostel stojí u Nerudovy ulice, jihozápadně od náměstí, pod odbočkou silnice na Rejštejn. Nerudovou ulicí vedou červená a zelená značka do údolí Zlatého potoka. Na kostele i kapli jsou umístěny informační tabule.

popis

Původní kaple je prostá barokní stavba s trojúhelníkovým štítem nad západním průčelím. Vstupní portál i okna v bočních stěnách mají lehce segmentové záklenky, šindelová střecha má mansardové projmutí. Na severní straně presbytáře zvenčí pramení ve výklenku "zázračná" voda. Kostel stojí na vysokém břehu nad ulicí a kaplí. Západní průčelí zakrývá vysoká lípa. Kostel je jednolodní, se dvěma věžemi v západním průčelí. Polygonální závěr obíhá nízká