Hrady.cz
Pod kopcem Březník, na kterém měl poustevnu pozdější svatý Vintíř (Günther), vznikla u pramene léčivé vody roku 1618 jemu zasvěcená kaple, ke které začala chodit procesí. V průběhu 18. století se z ní vyvinul kostel a kolem něj prosperující poutní místo.
Kostel od jihu,
z cesty z Březníku.
Graficke pismenko Dobrá Voda stojí asi 2 km jižně nad Hartmanicemi. Téměř ke kostelu lze dojet po krátké odbočce ze silnice II/190 Železná Ruda - Hartmanice. Kromě kostela, restaurace a pensionu zde stojí i museum dr. Šimona Adlera (součást Západočeského musea Plzeň), kde lze zakoupit i vstupenku na prohlídku kostelního interiéru (v 10, 11, 14, 15 a 16 hodin).
Přes Dobrou Vodu vede modrá značka Hartmanice - Velký Bor.

Kostel svatého Vintíře v Dobré Vodě u Hartmanic
    Pod někdejší poustevnou šumavského světce vznikla počátkem 17. století u pramene léčivé vody dřevěná kaple. Po třicetileté válce se z místa stal cíl velkých poutí. Kaple přestala stačit a byla roku 1706 nahrazena větší zděnou. Později k ní byla přistavěna prostorná plochostropá loď (1754) a hranolová věž (1777). Roku 1820 byla postavena gotisující kaple nad pramenem. Věhlas poutního místa ukončila výměna obyvatelstva po roce 1945. Od roku 1952

Ivan Grisa, dle Roman Podhola, Ozvěny šumavských zvonů, 31.8. 2008