Stará Hůrka
Kaple sv. Kříže je jedinou zachovalou stavbou bývalé osady Stará Hůrka, vzniklé roku 1732 u sklárny rodu Hafenbraendlů. Roku 1789 postaven kostel sv. Vincence se hřbitovem, na kterém roku 1820 vznikla i kaple, sloužící jako pohřební pro majitele sklárny.
Kaple od západu
z cesty od Nové Hůrky na jezero Laka
Graficke pismenko Stará Hůrka je přístupná pěšky nebo na kole od parkoviště Nová Hůrka na silnici II/190 Železná Ruda - Hartmanice (poplatek 50 Kč/vozidlo), u kterého zastavují i šumavské turistické autobusy. Od parkoviště po modré značce je to 2,5 km, stejnou vzdálenost je pak ještě nutno urazit k nejvýše položenému šumavskému jezeru Laka (jedna z tras vede kolem zbytků vodního kanálu, který poháněl brusírny a hladírny sklárny).

Kaple svatého Kříže ve Staré Hůrce
    Stará Hůrka vznikla pro zaměstnance sklárny rodiny Hafenbraendlů, zřízené roku 1732 nad dnešní kaplí. V osadě byl roku 1789 postaven kostel sv. Vincence Ferrarského se hřbitovem, roku 1820 byla jako hrobka rodiny nových majitelů sklárny (rodina Abelů) postavena kaple sv. Kříže. Kromě obytných domů, kostela a kaple stál v osadě i panský dům (zámeček), hostinec, dva mlýny, později i pošta a hotel. Po roce 1945 byla osada vysídlena a vzhledem ke

Ivan Grisa, dle informační tabule na kapli, 30.8. 2008

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)