Hrady.cz
Trojkřídlý novogotický zámek na místě tvrze ze 17. st., napodobující středověký hrad. Nepravidelná stavba se dvěma hranolovými věžemi. Věže a štíty jsou ukončeny cimbuřím. Přesto je na první pohled patrné, že jde o "novostavbu".
vstupní průčelí
Graficke pismenko Po tvrzi ze 14. století není dnes v Přemyslovicích ani stopy. Roku 1825 koupil Přemyslovice od náboženského fondu brněnský továrník Karel Příza, který nechal pro příležitostné pobyty postavit romantický Emerenciin letohrádek. Dva roky poté, co Přemyslovice koupil (1878) další brněnský továrník Edmund Bochner, nechal letohrádek mohutně přestavět na imitaci středověkého hradu. Trojkřídlá stavba byla provedená podle projektu architekta A. Prokopa, ale ani hranolové věže, hradby, vysoké štíty, opěrné pilíře a cimbuří svůj účel nesplnily a výsledný dojem je i pro laického pozorovatele středověkému sídlu značně vzdálený. Díky bohu, že tomuto architektu nebyla svěřena ...
25.3. 2004

historie

Pseugotický zámek v Přemyslovicích zcela jistě nestojí na místě původní přemyslovické tvrze. O původní tvrzi je první písemná zmínka z roku 1309, kdy ji vlastnil jistý Heřman z Přemyslovic. Tatáž tvrz roku 1631 patřila Fridrichu Vojskovi z Bogunčovic. Od roku 1699 patřila klášteru Hradisko u Olomouce. Jak se soudí, stávala asi uprostřed vsi. Tuto možnost potvrzuje i M. Plaček. Tvrz časem zcela zanikla a soudí se, že je někde pod obecní

Ivo Rozehnal , 12.3. 2009