Farní budova z 18. století, přestavěna do dnešní podoby roku 1837. Na průčelí jsou sluneční hodiny z 19. století a štukový erb arcibiskupa Příchovského.
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Historie Nového Rychnova souvisí s aktivitami Pražského biskupství v tomto regionu. Zdejší kraj, spolu s celým panstvím červenořečickým, věnoval kníže Vladislav pražkému biskupství 1114. Biskupství organizovalo kolonizaci zdejší krajiny německými osadníky, kteří zde založili osadu Rauchenau – čili "Na bohaté nivě". Nejstarší písemná zmínka o obci je z roku 1352. Ve vlastnictví biskupství (a později arcibiskupství) byl Rychnov do husitských válek. Poté nějakou dobu patřil světským majitelům. Po Bílé hoře se dostal opět do vlastnictví arcibiskupství a patřilo mu až do roku 1848. Farní budova byla postavena v 18. století, přestavěna do dnešní podoby roku 1837. Na průčelí jsou sluneční hodiny z 19. století a štukový erb arcibiskupa Příchovského.

Pelhřimov  (PE)
    Nový Rychnov