Barokní kostel na návrší nad centrem obce v podhůří Džbánu, postavený uprostřed bývalého hřbitova v 18. století. Nahradil staršího předchůdce. Orientovaná stavba na vysoké zárubní zdi, jednolodní, bez věže.
Kostel a zvonice z návsi (od jihu)
Graficke pismenko Hřivice stojí v údolí potoka Hasiny jihozápadně od Loun. Přístup je po silnicích III. třídy od Lipence (ze silnice II/225) resp. Senkova (II/229). Železniční stanice Hřivice na trati Louny - Rakovník se nachází asi 600 m jihozápadně od kostela, autobusová doprava do obce je sporadická. Z obce vede žlutá značka na Výrov, v okolí řada dalších značených cest.

Kostel svatého Jakuba Apoštola v Hřivicích
    Na místě gotického předchůdce, poprvé připomínaného roku 1363 a zničeného roku 1724 požárem, byl bezprostředně poté postaven barokní kostel. Naposledy byl opraven roku 1948, od té doby postupně chátrá.
    Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 1, 1.9. 2008

popis

Kostel svatého Jakuba Apoštola v Hřivicích je jednolodní obdélná stavba se zaoblenými rohy a polokruhovitě zakončeným presbytářem se sakristií na jižním boku. Interiér kostela je zaklenut, vnitřní zařízení je soudobé se stavbou.