Židovský hřbitov vybudovaný jižně od města v r. 1567. Užíván do r. 1883. Za 2. světové války zničen a přeměněn v park. Po r. 1989 z iniciativy zahraniční organizace obnoven. Pozůstatky 160 náhrobků a tumby rabína Fränkela.
několik zachovalých původních náhrobků
© Jan P. Štěpánek 07/2008
Graficke pismenko Město Lipník nad Bečvou v Olomouckém kraji je poměrně velmi bohaté na pozůstatky židovských památek. Židovská komunita měla v Lipníku poměrně početné zastoupení.
Významnou památkou je tzv. Starý židovský hřbitov, který je v podstatě kopií původního hřbitova zničeného za 2. světové války. Na jeho ploše jsou instalovány dochované staré náhrobky (pouze asi 160 z původních 1800) a pískovcová kopie tumby (židovské hrobky) významného rabína Barucha Teomina Fränkela.
Hřbitov je přístupný v návštěvních hodinách a nachází se mezi ulicemi J. V. Sládka a Zahradní. V jeho východním sousedství s nachází tzv. Nový židovský hřbitov.

Historie Starého židovského hřbitova
    V roce 1567 zakoupili lipničtí Židé pozemek v jižním sousedství centra města pro zřízení nového hřbitova, který by nahradil původní hřbitov u synagogy. Tento nový hřbitov se později stal dnešním Starým židovským hřbitovem. Bylo zde pochováno sedm lipnických rabínů. Nejznámějším je Baruch Teomin Fränkel, jehož hrobka, židovsky tumba, pocházející z roku 1827, patří mezi nejvzácnější součásti hřbitova a je i dnes hodně navštěvována. Hřbitov byl

Jan P. Štěpánek s využitím info textu u místa, 26.8. 2008

židovské památky