tvrz Nemojov

Blažkův zámek
Zachované mohutné (8 m široké a 4 m hluboké) příkopy a valy bývalé gotické tvrze, zvané též Blažkův zámek, v lese u vsi Nemojov. Patřila pánům z Vokova, zpustla v 16. století.
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Tvrziště najdeme jihozápadně od obce Nemojov, v lese nedaleko hráze Nemojovského rybníka. Ve vzrostlém lese jsou patrny zřetelné stopy jádra tvrziště valů a příkopu. Jádro tvrziště je téměř čtvercové, má strany cca 20 x 24 m. Příkop je místy široký až 8 m a jeho hloubka je kolem 4 m. Na severu je tvrziště chráněno skalnatým srázem. V Soupisu památek historických a uměleckých v Království českém od pravěku do počátku XIX. století z roku 1903, odvolávajícím se na dílo Augustina Sedláčka, je uváděna v prostoru tvrziště hluboká studna a zasypaná tajná chodba. Nic z toho ale není dnes na tvrzišti viditelné. O historii místa toho není mnoho známo. Výše uvedený zdroj za majitele uvádí pány z Vokova. Odhaduje se, že tvrz zpustla v 16. století.
Milan Caha (zdroj: Josef Soukup: Soupis památek historických a uměleckých v Království českém od pravěku do počátku XIX. století. díl XVIII.- politický okres pelhřimovský, Praha 1903), 8.12. 2008