Moje místa 0
Kostel založil biskup Tobiáš z Bechyně r. 1296. Dochovala se řada gotických prvků, včetně kamenné křtitelnice a fresek v presbytáři z období kolem r. 1400. Dnešní barokní podoba z r. 1791.
pohled od východu
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Obec Chvojnov leží cca 6 km severovýchodně od Pelhřimova, stranou hlavních silničních tahů. Kostel leží uprostřed hřbitova v severovýchodní části obce.
24.8. 2008

historie

Kostel založil biskup Tobiáš z Bechyně roku 1296. Věž byla přistavěna v prvé polovině 14. století, presbytář a loď upraveny v druhé polovině 14. století. Kostel byl několikrát obnoven a přestavěn, například v letech 1644 a 1764. Do dnešní podoby byl barokně přestavěn v roce 1791.
    Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol. Umělecké památky Čech, (A-J), Academia, Praha 1976), 24.8. 2008

popis

Jednolodní kostel s obdélníkovou lodí. Dominantou kostela je vysoká gotická věž na severní straně, zakončená sedlovou střechou. Ve věži se dochovala malá hrotitá okna se zbytky kružeb. V jižní stěně lodi je hrotitý gotický portálek. Presbytář je pětiboký, zvenčí zpevněn opěráky, s původními hrotitými okny s gotickými kružbami. V interiéru presbytáře – zaklenutého křížovou klenbou – se uchovaly zbytky vzácných gotických fresek z období kolem roku