Jedno z mála autenticky dochovaných obydlí městského kata v Čechách zůstalo shodou okolností i jediným dochovaným objektem horní části starého předměstí Horní Zásada, jehož zástavba zanikla při stavbě sídliště v 80. letech 20. století. Dnes restaurace.
Graficke pismenko Bývalá katovna stojí v ulici U katovny, která odbočuje z ulice Na valech za okružní křižovatkou u domu kultury vpravo (při jízdě od Tyršova mostu). V ulici lze bezplatně zaparkovat. Od obou litoměřických nádraží je asi 1 km vzdálena.

Katovna v Litoměřicích
    Současný objekt katovny je doložen k roku 1701, hrdelní právo se však v Litoměřicích vykonávalo od konstituování městské obce. Jako jinde, byla i zde katovna umístěna mimo hradby, na okraji zastavěného území. Od konce 18. století byla instituce městského kata zrušena, povědomí o objektu žilo v místní tradici do roku 1945. Po výměně obyvatelstva objekt nebyl obydlen a chátral, až hrozilo jeho zřícení. Na rozdíl od ostatní zástavby Horní Zásady

Ivan Grisa, dle Karel Kuča, Města a městečka..., svazek 3, 24.8. 2008

Litoměřice  (LT)