Zvonice pochází nejspíše z 16. století. V ní umístěny dva zvony, odlité roku 1581 a 1613. Na kamenné podezdívce spočívá šestiboká dřevěná zvonice zakončená mansardovou střechou.
Graficke pismenko Obec Želenice leží 7 km jihovýchodně od Slaného a 11 km severovýchodně od Kladna. Dřevěná zvonice spolu s kostelem sv. Jakuba Většího jsou dominantou obce a nachází se v jejím centru.
Asi 1 km severně od Želenic, při polní cestě směrem k Podlešínu, se nachází zajímavý pískovcový útvar Podlešínská skalní jehla, který je zařazen mezi Přírodní památky.

historie

Zvonice byla postavena nejspíše v 16. století. Je poměrně vzácnou ukázkou renesanční zvonice. Zvonová stolice nese dva původní zvony. První pochází z roku 1581 od zvonaře Brikcího z Cinperka z Nového Města Pražského. Druhý zvon byl na zvonici umístěn roku 1613 a odlil jej slánský zvonař Jindřich Senomatský ze Šternštatu.
    Pavel Vítek - zdroj: Karel Kuča - České, moravské a slezské zvonice, Nakladatekství LIBRI 2001, 23.8. 2008

popis

Dřevěná konstrukce zvonice je umístěna na kamenné, šestiboké obvodové zídce. V ní je proražen kamenný portálek s půlkruhovým nadpražím s okosením. Na tomto kamenném základu umístěná dřevěná zvonice je vzpěradlová s bedněným zvonovým patrem. Zakončena je mansardovou střechou.