Presbytář původně gotického, výrazně barokně přestavěného farního kostela předměstské osady starých Litoměřic, zůstal jako jediný zbytek stavby po demolici lodi a věže při stavbě školní budovy roku 1852. Později byl přepatrován a proražen novými okny.
Bývalý kostel stojí přímo u silnice I/15 nad železniční zastávkou Litoměřice město a autobusovým nádražím.

Bývalý kostel svatého Vavřince v Litoměřicích
    Kostel vznikl nejpozději ve 13. století (písemné zmínky k letům 1290 a 1298, nelze vyloučit výrazně větší stáří) jako farní pro předměstskou osadu hrazeného města. Po rozšíření jeho areálu za Karla IV. se ocitl v hradbách. Jeho patron byl považován za hlavního ochránce města, což bylo důvodem, proč jej obec odmítla přepustit novému klášteru kapucínů, založenému v jeho sousedství. Roku 1754 byl výrazně přestavěn P. Versou. Jako přebytečný zrušen

Ivan Grisa, dle K. Kuča, Města a městečka..., díl 3, 20.8. 2008