Moje místa 0
Původní románský kostel pochází z 12. století. Goticky přestavěn v 2. polovině 14. století a dalšími úpravami pak prošel v 2. pol. 17. století a roku 1855.
Graficke pismenko Obec Želenice leží 7 km jihovýchodně od Slaného a 11 km severovýchodně od Kladna. Kostel sv. Jakuba Většího je dominantou obce a nachází se v jejím centru. Vedle kostela za hřbitovem stojí dřevěná zvonice.
Asi 1 km severně od Želenic, při polní cestě směrem k Podlešínu, se nachází zajímavý pískovcový útvar Podlešínská skalní jehla, který je zařazen mezi Přírodní památky.

Kostel sv. Jakuba Většího
    Původně románský kostel sv. Jakuba Většího pochází ze 12. století. Podle zdiva pod oprýskanou omítkou na severní straně kostela ale lze předpokládat existenci želenického kostela možná už v 11. století. Písemně je kostel doložen poprvé roku 1227 a následně pak roku 1352. Goticky byl přestavěn v 2. polovině 14. století. Dalšími úpravami pak prošel v 2. polovině 17. století a roku 1855.
    Pavel Vítek - zdroj: Kolektiv autorů - Umělecké památky Čech 4 (T - Ž), Academia Praha 1982, 19.8. 2008
    Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy

popis

Kostel je jednolodní stavba zakončená trojbokým presbytářem, sklenutým křížovou klenbou. Její žebra jsou zakončena malými hlavičkami. Hlavní rokokový oltář pochází z 2. poloviny 18. století. Vedlejší oltář sv. Mikuláše pochází z roku 1697, ale již roku 1898 jej převzalo svých sbírek slánské muzeum. Počátkem 21. století byl restaurován. Okolo kostela se rozkládá hřbitov a spolu s kostelem jsou obehnány starou barokní ohradní zdí.