Městská památková zóna zahrnuje někdejší středověké město Stříbro. Kromě významných solitérů (farní kostel, radnice, bývalý klášter minoritů) chrání i měšťanské domy s gotickými jádry a renesančními či barokními prvky fasád i celkový charakter města.
Náměstí od východu
Graficke pismenko Stříbro leží na silnici II/605 (bývalá I/5), od dálnice D5 asi 10 km severně. Na náměstí se za parkování platí. Přibližně 1 km jihozápadně od centra města je železniční stanice na trati Praha - Plzeň - Cheb (do města jezdí linka "MHD"), asi 300 m západně od náměstí autobusové nádraží. Kromě zajímavého místního musea jsou bohužel ostatní četné památky ve městě nepřístupné.

Městská památková zóna Stříbro
    Město vzniklo před rokem 1252 v souvislosti s těžbou stejnojmenného kovu v revíru, který se táhl podél údolí Mže. Zaujalo ostroh obtékaný řekou a jejím levým přítokem. Vzhledem k poloze na významné cestě do západní Evropy i rudnému bohatství bylo často zasaženo válečnými operacemi (husitské války, třicetiletá válka). Většina objektů ve městě má proto dnes barokní a pozdější vzhled, často ovšem se středověkým jádrem. Po roce 1945 proběhla obměna

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 3, 16.8. 2008