Někdejší poddanské město na strmém svahu nad pravým břehem Střely. Kromě děkanského kostela se zachovalo několik objektů v barokní podobě, většina domů nevhodně "zmodernisována" ve druhé polovině 20. století. Zachováno měřítko a silueta města.
Trojiční sloup
Žlutice leží asi 30 km jižně od Karlových Varů, odkud lze přijet po silnici II/205 (v Bochově odbočit ze silnice I/6). Parkování ve městě není dosud zpoplatněno.
Železniční stanice Žlutice na trati Rakovník - Bečov nad Teplou se nachází asi 1 km jihozápadně od náměstí v údolí Střely. Autobusové spojení s Karlovými Vary a Plzní řídké, omezené téměř výhradně na pracovní dny.
Přes město prochází červená značka, začíná zde žlutá na hrad Nevděk. Cyklisté musí počítat se strmými sklony okolních silnic a cest.

Městská památková zóna Žlutice
    Obec poprvé uváděna roku 1186, roku 1214 jako město. Po roce 1280 je získali Rýzmberkové, kteří je brzy opevnili a později nadali právy, odpovídající chebským (1375). Kromě vlastních hradeb je chránil městský hrad a pevnosti Nevděk a Mazanec. Za husitských válek se stalo centrem majetku Jakoubka z Vřesovic, jeho rod je vlastnil do roku 1537. Od roku 1575 v majetku Kokořovců, po požáru 1723 zanikl městský hrad (zámek). V 19. století zbořeny

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 4, 16.8. 2008

popis

Středověké město leží na strmém svahu nad Střelou. Rozdíl v nadmořské výšce jižní a severní části činí asi 40 m. Po negativních zásazích ve druhé polovině 20. století zůstal zachován především šachovnicový půdorys, hmotová skladba a silueta města. Kromě farního kostela jsou nejvýznamnějšími solitéry trojiční sloup z let 1701–04 (místní sochař O. J. Wenda) a budova musea (panský dům, později okresní soud).