Raně gotický, barokně upravovaný kostel přibližně na půli cesty ze Žlutic do Verušic, v současnosti slouží jako hřbitovní pro obě místa. Obklopen hřbitovem, kolem jehož zdi roste skupina velkých lip, zdaleka viditelných.
Pohled od jihovýchodu
Graficke pismenko Kostel je dosažitelný autem odbočkou na Verušice ze silnice II/205 (od Žlutic vlevo, areál viditelný i z hlavní silnice). Přímo kolem prochází červená značka Žlutice - Bochov, její část od Žlutic pod kostelem jen stěží schůdná (bahno, kopřivy, spadané stromy)! Je lépe odbočit na spodním konci zahrádkářské kolonie vlevo, obejít les z jihu a západu a po cestě mezi poli dojít opět ke značené cestě. zacházka asi 200 m se bohatě vyplatí!

Kostel svatého Mikuláše ve Verušicích u Žlutic
    Raně gotický jednolodní kostelík byl roku 1765 barokně upraven, přitom byla původní hrotitá okna nahrazena dnešními segmentově zakončenými. Po roce 1945 slouží sice okolní hřbitov i pro potřeby Žlutic, kostel sám však chátrá. V současnosti probíhá (?) jeho oprava.
    Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 4, 16.8. 2008