Moje místa 0
Gotická trojlodní basilika na místě staršího románského kostela. Vysoká hlavní loď a presbytář nejsou postaveny v ose. Dvojice věží u severního boku kostela. Obě boční lodi nízké. Kostel upravován barokně po požáru roku 1779.
kostel sv. Petra a Pavla od jihozápadu
Graficke pismenko Kostel stojí v jižní části historického města nad křižovatkou silnic II/193 a II/205, u které lze parkovat. Z nádraží (trať Rakovník - Bečov nad Teplou) asi 750 m směrem do města. Kolem prochází červená značka.

Kostel svatých Petra a Pavla ve Žluticích
    Stojí na místě románského kostela původní osady, zjištěného asi 60 cm pod dnešní dlažbou hlavní lodi. Dnešní kostel stavěn od počátku 14. století, dokončen až v polovině 16. století (v průběhu stavby zřejmě poškozen při husitských taženích). Roku 1660 se zřítila zadní věž a prorazila klenbu presbytáře, ta poté nahrazena valenou. Po požáru 1779 barokně upravován, velké opravy 1910 a v 90. letech 20. století.
    Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 4, 16.8. 2008
    Pomník padlým z I. světové války
    Jedno z mála na českém území dochované exteriérové dílo sochaře a keramika z Krásna Willibalda (Willyho) Russe (7. 7. 1888–27. 7. 1974). Významný tvůrce, který zejména po I. světové válce inklinoval k autenticky prožívanému křesťanství, byl roku 1946 odsunut do Bavorska. Většina jeho děl (další pomníky padlým, poutní areál v okolí Krásna) byla zničena při poválečné devastaci severozápadních Čech. Kromě žlutického pomníku a Goethovy sochy v

popis

Trojlodní basilika s výrazně převýšenou střední lodí, zaklenutou křížovou klenbou, na níž šikmo navazuje stejně vysoký presbytář s barokní valenou klenbou. Nízké boční lodi mají křížové klenby. Hlavní loď i presbytář kryje vysoká valbová střecha, boční lodi střechy pultové. Před západním průčelím hlavní lodi barokní předsíň. K severnímu boku kostela přiléhají dvě hranolové věže: přední s barokně doplněnou fasádou a sochařskou výzdobou, zadní