zámek Ścinawka Średnia

Kapitanowo, Mittelsteine
Renesanční zámek, přestavěný v 16. století z obranné věže o století starší. Zakladatelem tvrze byl Thammon von Zeschau. Další přestavby 1660 a 1730. Zchátralý objekt je součástí hospodářského dvora.
© Milan Caha 08/2008
Ścinawka Średnia leží nedaleko hraničního přechodu Otovice – Tlumaczów, na silnici směrem na Kladsko. Zámek je na dohled od hlavní silnice, odbočka je označena směrovkou. Přístup je problematický, objekt je v havarijním stavu a navíc leží uprostřed obývaného a hospodářsky využívaného dvora.
M.C., 16.8. 2008

historie

Tvrz v podobě obdélníkové obranné věže byla postavena v dnešní obci Ścinawka Średnia v 15. století. Jejím stavitelem byl patrně Thammon von Zeschau (Czechau). Jednalo se o malou opevněnou stavbu s rozměry 12x16 metrů, obehnanou vnějším opevněním a příkopem. V roce 1412 byla tvrz uváděna jako zděný dvorec. Před polovinou 16. století byla přestavěna renesančně. Další zásadní renesanční přestavby proběhly v roce 1590. V letech 1660 a 1730 proběhly