Původně renesanční kaple literátského sboru, zasvěcená sv. Matouši. V letech 1816 a 1844 klasicistně upravena, zřejmě přitom došlo ke změně zasvěcení. Drobná obdélná stavba pod vysokou terasou kostela sv. Barbory.
Pohled na kapli z terasy kostela svaté Barbory
Graficke pismenko Ke kapli vede z náměstí Vysoká cesta (galerie barokních plastik podél silnice z Manětína na Mladotice), značená jako červený místní okruh. Kaple stojí ve středu starší části hřbitova, severně od kostela sv. Barbory.

Kaple svatého Josefa (původně sv. Matouše) v Manětíně
    Kapli nechal postavit roku 1612 manětínský měšťan Matouš Nos pro činnost literátského zpěváckého kůru. Po Bílé hoře katolická. V letech 1816 a 1844 upravena klasicistně (zejména hlavní průčelí), po roce 1945 převzala funkci sousedního hřbitovního kostela svaté Barbory. V 90. letech 20. století narozdíl od něj opravena.
    Ivan Grisa, dle K. Kuča, Města a městečka..., díl 3, 16.8. 2008