Moje místa 0
Patrně na místě původní johanitské svatyně byl postaven gotický kostel, v l. 1712–19 barokně upravený. Jednolodní s odsazeným presbytářem a hranolovou věží na jeho severním boku. Cenné barokní zařízení, napadené zčásti houbou. Obrazy Petra Brandla.
Závěr kostela a věž od západního křídla zámku
Graficke pismenko Kostel stojí na západním konci náměstí, obklopený zdí bývalého hřbitova. Vstup západní předsíní v uličce mezi kostelem a děkanstvím (lze z náměstí i z ulice podél zámku k Manětínskému potoku). Pohled do kostela z oratoře je součástí prohlídkové trasy zámku.

Kostel svatého Jana Křtitele v Manětíně
    Kostel se pravděpodobně nachází na místě původní johanitské svatyně z 12. století. Nejpozději ve 14. století byl postaven gotický kostel, ze kterého se dochoval dnešní presbytář a spodní část věže. Po velkém požáru města roku 1712 byl do roku 1717 s využitím starších konstrukcí polírem J. G. Hessem postaven kostel dnešní, patrně podle projektu T. Haffeneckera. V letech 1787 a 1875 byl opraven bez větších změn, další oprava v 70. letech 20.

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 2; K. Kuča, Města a městečka..., svazek 3, 17.8. 2008

popis

Kostel je jednolodní, s užším a nižším původně gotickým presbytářem. V severním koutě mezi lodí a presbytářem stojí hranolová věž s cibulovou bání, z jihu proti ní panská oratoř, přístupná ze zámku dlouhou krytou chodbou. Exteriér kostela poměrně prostý, v rozích presbytáře se uplatňují gotické opěráky, okna mají segmentové záklenky, plasticky zvýrazněné. Presbytář je sklenut plackou, loď plochostropá. Významným prvkem interiéru je mohutná

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 2, 17.8. 2008