Moje místa 0
Na místě staršího objektu nechal v letech 1708–10 plaský opat Tyttl podle Santiniho projektu postavit dnešní šestibokou kapli. Byla to první Santiniho stavba pro plaský klášter. Vždy stála ve dvoře (původně místní rychty).
Kaple od západu
Graficke pismenko Mladotice stojí na křižovatce silnic Manětín - Kralovice a Plasy - Mladotice. Přímo v obci je železniční stanice na trati Plzeň - Žatec (jen osobní vlaky). Kaple stojí ve dvoře mezi několika domky, z nichž jen část je trvale obydlena, vidět je z návsi u místního nákupního střediska. Roku 2008 se zde konala první svatba za její existenci.

Kaple Jména Panny Marie v Mladoticích
    Kaple v Mladoticích je doložena od 13. století, tehdy sv. Hedissy. Podle stížnosti opata z 16. století stála na dvoře místní rychty a rychtář v ní skladoval hospodářské potřeby. Původní objekt byl zcela demolován a v letech 1708–10 nahrazen první stavbou Jana Blažeje Santiniho pro plaské cisterciáky. Tehdy změněno i patrocinium. Po zrušení kláštera zrušena i kaple, obec ji vykoupila od náboženského fondu a obnovila zde bohoslužby. V 90. letech

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 2, 17.8. 2008

popis

Stavba na půdorysu pravidelného šestiúhelníku, krytá zvonovou střechou s lucernou. Na západní straně nad římsou vysunutá drobná zvonička. Stěny konkávně prohnuty, ve všech kromě západní (u oltáře) vloženo velké obdélné okno s kamenným ostěním a klenákem, zasahujícím do hlavní římsy. Portál pravoúhlý, v nadpraží s kamenným erbem plaského kláštera. Rohy kaple bosovány. Interiér sklenut kopulí s freskou J. A. Pinka, zařízení současné se stavbou.
    Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 3, 17.8. 2008