Strážiště
Poprvé připomínán 1250, zřejmě původně románský vlastnický. Upraven goticky, roku 1421 poničen husity. Obnoven, po třicetileté válce prodloužen k západu, původní vícelodí bylo nahrazeno plochostropou lodí. Od poloviny 19. stol. do 50. let 20. stol. farní.
Kostel od severu
Graficke pismenko Strážiště leží vysoko nad údolím Střely nad Mladoticemi. Odtud sem vede silnice i pěší cesta (zelená značka od železniční zastávky Mladotice zastávka, neznačená kratší strmější od stanice Mladotice – nad místním lomem). Autobusové spojení sporadické, jen v pracovních dnech. Celá cesta z Rabštejna do Mladotic stojí za těch cca 14 km chůze nádhernou přírodou!
Kostel je přístupný jen při bohoslužbách, na hřbitov lze vstoupit, při odchodu nezapomeňte zajistit vrata.

historie

Kostel svatého Martina ve Strážišti u Mladotic je doložen jako farní k roku 1352, zřejmě je ale starší. Kromě držby plaského kláštera je tu doložen místní feudál, jehož sídlo mohlo na kostel navazovat. Po poškození za husitských válek byl obnoven, zanikla však fara. V první polovině 18. století byla při barokní přestavbě loď prodloužena k západu. Později tu byla zřízena lokálie, roku 1857 povýšená na samostatnou faru. Ta zanikla po roce 1945,

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 3, 17.8. 2008

popis

Jednolodní kostel s odsazeným presbytářem, v koutech mezi ním a lodí dvě hranolové věže, jejichž přízemí slouží jako sakristie. Presbytář původně gotický (nárožní opěráky), dolní části věží možná románské. Loď na místě pravděpodobného vícelodí (nebo jako dnes plochostropé kratší lodi), západní část zřejmě prodloužena v baroku. Hlavní vstup od severu, okna s kruhovými záklenky (i v presbytáři), fasády prosté. Zvonová patra obou věží s velkými,