Na ploše západní části hradního areálu byl v 70. letech 17. století zřízen klášter řádu servitů s kostelem Panny Marie. Klášter zanikl za vlády Josefa II. a kostel převzal funkci farního od starší svatyně (sv. Matouše) v sousedství.
Hlavní (severní) průčelí kostela od hlavní brány zámku
Graficke pismenko Kostel a bývalý klášter stojí v nejvyšší části hradního areálu (pomineme-li skalnatý suk s torsem hradní hlásky). Nejlepší přístup je od někdejší Horní brány, kde je i zastávka nečetných autobusových spojů. Klášterní budova je nepřístupná, zřejmě prázdná, v kostele se prý občas slouží mše (cedulka na západním vchodu). Parkovací místa, vyznačená pod skalou s hláskou, ohrožuje padající kamení.

Klášter servitů v Rabštejně nad Střelou
    Střední část někdejšího hradu Rabštejna byla jako staveniště kláštera využita poprvé v závěru 15. století. Roku 1483 zde Gutštejnové založili klášter obutých karmelitánů s kostelem Zvěstování Panny Marie. Ten stál na ploše dnešních tenisových kurtů mezi kostelem a skálou s hradní hláskou. Roku 1532 byl z neznámých důvodů "zničen Čechy" a nebyl již nikdy obnoven. Po příchodu rodu Poettingů byl prakticky na tomtéž místě (snad s využitím

Ivan Grisa, dle K. Kuča, Města a městečka..., svazek 6, 17.8. 2008

popis

Bývalý klášter je jednokřídlá, z ulice jednopatrová budova s mansardovou střechou a mělkým vstupním rizalitem. Po opravě v 70. letech má červenobílou fasádu. Kostel je jednolodní, podélný, orientovaný k jihu. V ose severního průčelí hranolová věž se stanovou střechou a vysokou lucernou. Průčelí konkávně prohnuto, v ose hlavní vstup a velké okno, po jeho stranách niky se sochami. Před hlavním průčelím vysoké jednoramenné schodiště. Boční fasády

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 3, 17.8. 2008