Železárnu v Plasech nechal zbudovat kníže Metternich ihned po získání plaského panství. Výrobu zahájila roku 1827. Produkovala výrobky ze šedé litiny. Roku 1872 byla uzavřena, pokusy o další průmyslové využití selhaly. Dnes převážně obytné domy.
Bývalá správní budova, v pozadí výrobní objekt
Graficke pismenko Budovy bývalé železárny stojí asi 700 m severně od kláštera. Ze silnice I/27 je možno až k nim zajet odbočkou na Horní Hradiště. Železniční stanice Plasy na trati Plzeň - Žatec leží asi 1300 m jihozápadně, autobusová stanice asi kilometr stejným směrem. Vstup do pamětní síně plaské litiny lze domluvit na kontaktech, které uvádí odkaz níže.

Železná huť v Plasech
    Železárnu v Plasech založil kníže Metternich bezprostředně po získání zdejšího panství. Zpracovávala místní i dováženou železnou rudu, k jejímuž tavení sloužilo dřevěné, později i minerální uhlí (koks). Produkovala zejména výrobky z šedé litiny, a to jak užitkové, tak i ozdobné. Pocházejí odtud litinové náhrobky na hřbitovech v širokém okolí, kandelábry a kašna u bývalé prelatury zdejšího kláštera i tabulky s popisnými čísly v Plasech i okolních

Ivan Grisa, dle internetové stránky regionu Dolní Střela, 17.8. 2008

popis

Z areálu železárny se dochoval empírový úřední dům, patrová stavba s valbovou střechou na pravé straně silnice od Plas, dále část výrobní budovy (příčně přes silnici do Horního Hradiště) s vysokou pecí belgického typu a kolonie přízemních dělnických domků severně od železárny. Ty jsou dnes většinou upraveny a zmodernisovány, takže na původní stav upomínají jen svými rozměry a řadovým uspořádáním.