Hrady.cz
Barokně a goticky přestavěný románský kostel na vyvýšenině nad údolím Výrovky. Obklopen opevněným hřbitovem, na který se vchází přízemím zvonice. Místo bylo údajně hradištěm Zličanů, po jehož vyvrácení vznikl předchůdce zdejšího kostela.
Kostel sv. Václava
Graficke pismenko Vrbčany leží jižně od Peček nad údolím Výrovky. Po jižním okraji obce vede silnice I/12 Praha - Kolín. Železniční zastávka Vrbčany na trati Pečky - Kouřim je vzdálena asi 1200 m severovýchodně od kostela v údolí. Autobusy staví na návsi přibližně 200 m západně. Přes obec vede zelená značka z Peček na Kouřim.

Kostel sv. Václava ve Vrbčanech
    Původní kostel na tomto místě vznikl snad ještě v 10. století po dobytí území Přemyslovci. Jeho základy nalezl archeologický průzkum ve 30. letech 20. století. Dnešní svatyně se skládá z románské východní části lodi, gotického presbytáře a jižní sakristie, barokní západní části lodi a severní sakristie. Stavba zevně scelena barokní úpravou na konci 17. století. Kostel tvoří součást areálu opevněného kamennou zdí, na východě a severu od ostrožny

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 4, 9.8. 2008