Hrady.cz
Mariánské sousoší pochází z dílny Matyáše Bernarda Brauna a bylo postaveno v letech 1722–1727. Renovováno v roce 1997. Originály soch jsou vystaveny v lapidáriu pevnosti Josefov.
Jaroměř
Graficke pismenko Mariánský sloup stojí uprostřed Náměstí Československé armády. Sousoší postavil M. Braun ve spolupráci s Ř. Thénym a za účasti dalších kameníků v letech 1722–1727. Opravy proběhly v letech 1845, 1883, 1925 a poslední v roce 1997.
Ivka (Kolektiv autorů: Umělecké památky Čech 1, Academia, Praha 1977), 28.9. 2008

popis

Trojboký obelisk nese na vrcholu sousoší Panny Marie. Na zábradlí jsou sochy sv. Floriána, sv. Ignáce a sv. Jana Nepomuckého. Na samotném podstavci jsou reliéfy rakouské orlice se znakem města, Svaté rodiny, sv. Mikuláše, Obětování v chrámě, Navštívení Panny Marie, Nanebevzetí Panny Marie a další sochy sv. Jana Křtitele, sv. Štěpána, sv. Jakuba a také alegorie Víry.