Barokní klášter s chrámem sv. Felixe z Cantalice, vybudován v roce 1655. Jako klášter sloužil do r. 1950, poté v něm sídlila 40 let armáda. Dnes opět patří kapucínskému řádu.
průčelí kostela od severu
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Klášter kapucínů v Sušici byl založen v 17. století, krátce po konci třicetileté války. Jeho zakladateli byli císař Ferdinand III. a majitel žichovického panství hrabě Jindřich Libštejnský z Kolovrat. Základní kámen byl položen v roce 1651 a kostel byl vysvěcen o 4 roky později r. 1655. Klášterní kostel je zasvěcen přednímu kapucínskému světci Felixi z Cantalice; v kostele byly uloženy ostatky tohoto světce, které řádu věnovala matka císaře Eleonora. V klášteře působilo vždy poměrně málo kapucínů – v době největšího rozkvětu jen asi 20. Klášter existoval bez přerušení do roku 1950. Tehdy klášter obsadila armáda a zůstala v něm až do počátku 90. let 20. století. Kapucínům byl objekt vrácen v roce 1993.

popis

Klášter byl postaven (jako jiné kapucínské kláštery) podle vzoru, který v roce 1603 vyprojektoval kapucínský řádový bratr a architekt P. Antonia z Pordenone. Je postaven, podobně jako jiné kapucínské stavby, na jednoduchém půdorysu, chybí mu věž. Loď kostela je předělena oltářem na polovinu. Prostor za oltářem sloužil mnichům, před oltářem laikům. V kostele byl uložen Milostný obraz Panny Marie Bolestné, k němuž se váže pověst o zázraku na

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.