Tvrz z konce 14. století, přestavěna renesančně Ježovskými z Lub v 16. a Vratislavy z Mitrovic v 17. století, v baroku upravena křížovníky na sýpku. Obdélná budova s výrazným rizalitem je kryta sedlovými střechami s trojúhelnými volutovými štíty.
Starý Knín
Graficke pismenko Nad nynějším král. horním městem Knínem Hor zlatých leží ves řečená Starý Knín. Zde bývala také tvrz. Stávala bezpochyby ve dvoře na místě nynějších sýpek, které stojí na nejvyšším místě dvora a způsobou svou na starou dobu poukazují. Ve dvoře již nic neupomíná na staré vladyky Knínské, za to je drahně památek po nich v kostele zdejším. Zdá se, že stál Knín Starý dříve nežli Nový Knín; tomu totiž to nasvědčuje, že je posud ve Starém Kníně farní a prvotní kostel osady. Je-li tomu tak, byl zajisté knížecí dvůr, o němž se od r. 1185 v našich pamětech zmínka činí, ve Starém Kníně. Knížata česká se tu nejednou zdržovala. Později darována jest nějakému vladykovi ...
A. Sedláček Hrady, zámky a tvrze Království českého VI./112, 4.10. 2010

historie

Již ve 12. století existoval ve Kníně přemyslovský knížecí dvůr. Později se stal samostatným zbožím, roku 1321 jej vlastnil Štěpán z Tetína, r. 1364 se zde uvádí Frenclín z Obořiště. Zřejmě někdy ke konci 14. století zde vznikla tvrz, v blíže neurčené době došlo také k rozdělení Knína na dvě části, ves Starý Knín a městečko Nový Knín. Starý Knín drželi na počátku 16. století Dobešové z Vesec, za nichž je také roku 1510 poprvé zmíněna naše tvrz.

popis

Tvrz ve Starém Kníně vznikla někdy koncem 14. století, v pramenech se však poprvé vyskytuje až roku 1510. Nejspíše za Ježovských z Lub byla ve druhé polovině 16. století renesančně přestavěna. Další přestavbu provedl v první polovině 17. století Václav Vratislav z Mitrovic. Po ztrátě rezidenční funkce upravili křížovníci budovu na sýpku. Tvrz je obdélná podsklepená budova, z jejíhož jihovýchodního průčelí vystupuje výrazný rizalit. Tvrz je