Staré Sedlo
Pískovcová plastika sv. Prokopa z poloviny 18. století na náměstí v Orlíku nad Vltavou - Starém Sedle.
sv. Prokop
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Obec Orlík nad Vltavou leží v jižních Čechách, v bezprostřední blízkosti Orlické přehradní nádrže. Skládá ze dvou částí: historické části Staré Sedlo, uváděné jako městečko s farním kostelem už koncem 13. století a z novější části Višňovka. Pískovcová socha stojí v malém parčíku na náměstí starší části obce. Vznikla v době barokní přestavby místního kostela (tedy polovina 18. století) a znázorňuje světce, kterému je místní farní kostel zasvěcen, patrona České země sv. Prokopa.
Kromě této drobném ale zajímavě vyvedené plastiky, lze na náměstí před budovou barokní fary vidět další drobnou kamennou památku, fragment kamenného pranýře.

socha, monument
     Písek  (PI)