Původně gotický kostel ze 14. století, barokně přestavěn v pol. 18. stol. Cínová křtitelnice z poloviny 16. stol.
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Městečko Staré Sedlo (dnes součást obce Orlík nad Vltavou) je uváděno v roce 1473. Kostel sv. Prokopa vznikl pravděpodobně ve 14. století a již v polovině 14. století je uváděn jako farní. V roce 1654 byl poprvé významně přestavěn a mezi lety 1753–54 přestavěn do dnešní barokní podoby.
Kostel je jednolodní, s trojbokým presbytářem. Hranolová věž je na západní straně, obdélníková sakristie na severní. Vybavení je novodobé, s výjimkou cínové křtitelnice z roku 1559. Kolem kostela je hřbitov s obdélníkovou márnicí.

Písek  (PI)
    Orlík nad Vltavou