Synagoga z r. 1860 ve stylu kombinujícím novorománské a maurské prvky, v letech 1923–30 funkcionalistická úprava interiéru, od r. 1950 ve vlastnictví Československé církve husitské, které slouží jako modlitebna, kanceláře a kolumbárium.
průčelí do ulice
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Karlín (německy Karolinenthal) byl až do roku 1901 samostatným městem s vlastní židovskou komunitou. V 19. století to byla ekonomicky významná obec, kde byla soustředěna řada průmyslových a obchodních podniků, často vlastněných Židy. Díky dostatku peněz zde mohla být v roce 1860 vybudována výstavná synagoga ve stylu kombinujícím novorománské a maurské prvky. Za dobu své existence prošla několika úpravami, naposledy v letech 1923 – 30 proběhla zásadní – funkcionalistická – úprava interiéru, kterou provedl architekt L. Ehrmann. Židovským bohoslužbám sloužila do začátku druhé světové války. Po ní byla vrácena Pražské židovské obci, která budovu prodala roku ...
Milan Caha (zdroj: Jiří Fiedler: Židovské památky v Čechách a na Moravě, Sefer, 1992), 1.8. 2008

židovské památky